Bike touring Kinderen

De FollowMe: een goed idee maar niet makkelijk

Albert Skibinski
De FollowMe: een goed idee maar niet makkelijk

De FollowMe is een  ouder-kind tandem koppeling die het mogelijk maakt om iets langere fietstochten te maken met jongere kinderen die zelf nog geen lange stukken kunnen fietsen. 

Als de kleine  moe wordt (of geen zin meer heeft) hang je m in de FollowMe en hoeft hij niet meer te trappen of sturen. Dit is dus een ideale oplossing om de jaren te overbruggen dat ze nog niet veel kilometers zelf kunnen maken, maar je af en toe toch iets verder wil fietsen. Vanaf dat ze een jaartje of 4 zijn en zelf kunnen fietsen en wat fietsgevoel hebben, is dit een prima oplossing.
 

FollowMe tandem
FollowMe tandem systeem


Het is bedacht en ontworpen door een Zwitser, Thomas Weiss, en de eerste prototypes stammen uit 2001. Het product is dus al bijna een kwart eeuw op de markt (!) met voor zover ik weet amper aanpassingen en geen concurrende producten. Misschien een ideetje voor wat industrieel ontwerpers om hier eens naar te kijken? Want dit concept werkt prima als het eenmaal gemonteerd is. Het is superstevig, kwalitatief sterk en stabiel, maar het is niet zo gebruiksvriendelijk in dagelijks gebruik en vooral montage.

Montage

De montage is best een uitdaging. Er zijn nogal wat fietsassen op de markt, en dus zijn er ook verschillende adapters beschikbaar zodat je in principe elke fiets veilig kan gebruiken. Mijn Kona Sutra achteras was bijvoorbeeld niet geschikt en ik had een nieuwe achteras nodig. Ook de vooras van de Woom kinderfiets moest ik vervangen. Best wel wat gedoe dus. 

Het lastigste was misschien wel de metalen band die je op maat moet "knippen" zodat hij goed gemonteerd kan worden om de stand van de kinderfiets. Hiervoor heb je serieus gereedschap nodig: no way dat dit met een kniptang lukt, je hebt minimaal een goede ijzerzaag en klemtafel nodig.

De kwaliteit is overigens wel goed. Ik heb de mijne via marktplaats 2e hands gekocht maar op wat krasjes na merk je daar weinig van.

Koppelen

Het koppelen is de eerste keer ook niet supermakkelijk of intuitief, maar na een paar keer wordt je er wel handig in en heb je het binnen 2 minuten gedaan.

De FollowMe koppelen

Als je geen fiets gekoppeld hebt, hangt de FollowMe ingeklapt achter je fiets. Het ziet er niet zo mooi uit, maar verder heb je er geen last van behalve het gewicht. 

Weinig te zien in Nederland
Je zou toch verwachten dat je in een land als Nederland met gemiddeld 1,3 fiets per inwoner je dit soort oplossingen toch vaker op de weg zou zien. Misschien zien wij in Nederland fietsen toch meer als iets functioneels niet per se iets wat je actief met je kind gaat doen? Misschien zijn we eigenlijk niet zo outdoorsy als we zouden willen denken? Misschien zijn we beter in fietsinfrastructuur dan fietsen? In ieder geval zie ik dit soort creatieve oplossingen weinig (hoewel het nog veel gekker kan) en lijkt de bakfiets een veel populairdere manier.

Ik sprak een medewerker van 't Mannetje in Haarlem, die ze verkopen en monteren, en die gaf aan dat er maar een handjevol per jaar verkocht worden. Een nicheproduct dus.

Albert Skibinski

Over de auteur

  • Albert Skibinski is een zelfstandig ontwikkelaar en co-founder van Jafix
  • Ik schrijf over web development, lange fietstochten en lekker eten!
Terug naar overzicht